luni, 16 februarie 2009

Ce este maneaua?

  • Mai intai sa incepem cu definitia manelei :

    -maneaua este un stil de muzică balcanic, fredonat în mare parte de romi, linia melodica fiind preponderent plagiată din melodii de succes din afara României, versurile manelelor având la origine cântece turceşti de dragoste şi considerate de mulţi ca fiind o formă de subcultură.

    În România există un mare număr de amatori de manele, mai ales în zonele rurale şi în cartierele urbane sărace. Fenomenul este însă prezent şi în Bulgaria, Serbia, Albania şi în unele părţi ale Turciei.

  • În general, interpreţii de manele cântă despre bani, maşini, duşmani şi femei ( iubire, sex ), versurile fiind în mare parte iraţionale. Manelele sunt apreciate de un număr mare de persoane, deobicei în zonele slab dezvoltate sau în zone în care cultura muzicală este foarte scăzută.

  • Interpreţii îşi aleg pseudonime pentru a putea fi recunoscuţi mai uşor şi a fi mai extraordinari, câteva exemple: Adi de Vito(fostul Adrian Copilul Minune), Sorin Copilul de Aur, Guţă de la Oradea sau Adi de la Vâlcea. Nu întotdeauna interpreţii au un pseudonim, ei folosindu-se de numele de familie si creând din el un brand (exemplu: Florin Salam, Nicolae Guţă sau Valie Vijelie).
  • În România, manelele sunt considerate de mulţi intelectuali şi oameni simpli ca fiind o formă de incultură. Promovarea manelelor este carcteristică postului de televiziune ProTV, unde maneliştii erau invitaţi în diverse emisiuni de divertisment, gurile rele spunând că plăteau pentru promovare.

  • Referinţe la genul manelelor apar în texte româneşti care datează încă din secolul al XIX-lea, în timpul perioadei suzeranităţii turceşti peste principatele române.
    Manelele româneşti îşi găsesc originea în anii 1980 şi 1990 când apăreau ca traduceri sau imitaţii ale cântecelor turceşti şi arabe, iniţial în zona cartierului Ferentari din Bucureşti.

Un comentariu:

deci dak vrei sa postezi un comentariu pe blogul meu ai grija sa fie cv serios....nu cv porcos sau cv d genul asta